marți, 2 iunie 2009

Evaluaza singur autismul copilului

Cam dupa varsta de un an si jumatate pot aparea primele semne. Ai citit multe despre asta, cu siguranta. Nu are rost sa ti le enumar pe toate, dar iata-le pe cele mai importante: nu are contact vizual (se uita prin tine sau pur si simplu nu te priveste), are fixatii pentru anumite obiecte si activitati, nu raspunde la nume (nici macar cu o privire), are una sau mai multe activitati stereotipe pe care le face cu placere in cea mai mare parte a timpului, NU VORBESTE.
Daca ai observat la copilul tau cel putin trei din aceste semne mergi la un neuropsihiatru specializat in evaluarea autismului.

Daca, din nefericire timpul a trecut pe langa voi si copilul tau are peste 2 ani, iata mai jos un link cu testul Portige pe care-l poti face singura la inceput, dar si dupa o perioada de lucru cu cel mic pentru a vedea progresele. Important e sa raspunzi la intrebari pana la sfarsit, chiar daca nu se mai incadreaza la varsta respectiva, pentru a putea evaluarea la final.
Iata linkul http://autism.gamara.ro/portage/index.php

Semnele lui David:
-lipsa limbajului verbal si nonverbal
-neintelegerea comenzilor simple: da-mi cana, unde e tata? etc
-nu raspundea la nume (acum raspunde)
-nu avea contact vizual (acum are)
-lipsa de interes pentru copii si alti adulti in afara de mama
-plimbatul pe lateral al masinutelor
-aprinsul si stinsul luminilor
-inchisul si deschisul usilor
-nu arata cu degetul
-pana la 2 ani se trezea de cateva ori pe noapte

Daca si copilul tau are astfel de semne NU STA, chiar daca e o alarma falsa. Mergi la un specialist, dar ai grija cum il alegi. despre asta, insa, intr-un alt articol!

3 comentarii:

  1. stii ce nu inteleg eu la testul acela? musai sa te duci si la alte etape-dupa 2 ani etc...pai si de unde stiu eu ce va face in viitor?

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt tare nedumerita legat de semnele autismului. copilul meu are 1 an si 2 luni, se uita la noi cand il strigam, sta langa adulti, copiii si ii face placere compania lor, daca il intreb unde e tata, mama, becul, apa, crocodilul, mingea, calul, baba, bunu etc. le stie pe toate, se uita in directia lor fara sa le confunde. spune apa, mama, tata cu sens si toata ziua vorbeste pe limba lui, de multe ori incearca sa ne imite. i-am spus intr-o zi ca ala e pitigoiul si el i-a dat numele de buga. asa a reusit sa-i zica el pitigoiului. ii place sa inchida/deschida usile, dar pt. putin timp dupa care trece la altceva. se trezeste si el noaptea de cateva ori dar adoarme imediat ce isi pimeste sticluta cu ceai. nu arata cu degetul, dar ma atentioneaza cand vrea ceva, se uita la mine si la ce vrea si zice iiii. sa inteleg ca poate fi suspectat de autism din cauza ca si el deschide/inchide usi si se trezeste noaptea? mai avea obiceiul sa invarta pt.2-3 minute rotile la masini, dar a renuntat cand a inceput sa umble si acum le plimba prin toata casa. sunt confuza, nu mai stiu ce sa cred? ce ma sfatuiesti? sa merg cu el la un consult?

    RăspundețiȘtergere