luni, 9 noiembrie 2009

Lucruri care chiar ajuta la recuperare

Pe langa terapie sunt si multi alti factori care ajuta la recuperarea copilului. Acum fiecare trebuie sa descopere singur care sunt acestia in cazul copilului sau si sa le dea importanta care li se cuvine.
- Suplimentele nutrivite: magne B6, 10 zile pe luna, PIKOVIT, un complex de vitamine care contine mare parte din B-uri. Efectul acestora asupra stimularii activitatii cerebrale este dovedit stiintific. A mai luat o perioada Tonotil si a fost ok, dar in ultimul timp nu i-am mai dat. Poate vom relua.
-Din vara a renuntat singur la laptele integral si ca prin minune a disparut si constipatia si starile de discomfort, si parca i-a dat o stare de bine disparitia laptelui din meniul zilnic. Mananca in schimb iaurt cu fructe de la Muller.
-accesul la cat mai multe persoane in viata lui. Deja are preferinte: mamaie si tataie pe care-i striga cat e ziua de mare.
- o stare pozitiva in permanenta in preajama sa. Fara ton ridicat, fara sperieturi (aici a fost mai dificil cu familia sa nu se mai panicheze ori de cate ori David aluneca sau incerca sa exploreze vreun dulap). principilul a fost urmatorul: atata timp cat viata nu-i este pusa in pericol baiatul meu are voie sa faca orice.
-alimentatia echilibrata. David nu consuma dulciuri din comert, nu-i place ciocolata, singurele sale "vicii" alimentare sunt pufuletii simplii Gusto si gogosile berlineze. Papa mancare gatita si consuma sufiecient de multe lichide in timpul zilei.
- Zilnic afara. Exceptand zilele in care a fost bolnavior, David a iesit zilnic afara, chiar si iarna la -10 grade. Creierul are nevoie de oxigen.
-mers cat mai des la tara. Acolo, pe langa aerul curat, are alti oameni care-l iubesc, dar si animale si pasari pe care a invatat sa le iubeasca. Provocarile sunt mai multe si...mai spectaculoase.
-Schimbari dese de peisaj. Inca din primele zile l-am luat cu noi peste tot: la cumparaturi, la mare, munte, vizite, construit casa, cimitir, la spalatoria auto. Fiecare loc are povestea lui, termenii, oamenii, culorile, amintirile lasate. Copilul are nevoie de cat mai multe experiente.
Iubirea. Da, am lasat-o la final, pentru ca asta a fost obsesia mea dinainte de a-l naste pe David: sa simta iubirea mea si a celorlati prin toti porii sai. Sa se simta iubit, sa invete sa iubeasca. Si, da, iubirea asta face mai multe decat multe alte lectii la un loc. Pentru ca e divina, e rupta din Rai si pentru ca intr-adevar poate face minuni.

2 comentarii:

  1. De acord cu toate acestea, si as mai adauga si prezenta unui frate, prieten acasa, sau grup de joaca acasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, dar David nu are frati...si nici nu cred ca va avea!

    RăspundețiȘtergere